Vam je od včeraj ostalo malo kuhanega fižola in fižolovke (voda, v kateri se je kuhal fižol), ali pa imate na zalogi nekaj konzerv kuhanega fižola. ? Potem bo preprosta juha iz fižola prava izbira.
Če pa imate surov fižol, potem ga morate eno noč pred kuhanjem namočiti v vodo, ker se potem fižol veliko prej skuha.
Za fižolovo juho rabimo:
-
Fižolovke – cca 1l (če nimate dovolj fižolovke, dolijte malo zelenjavne juhe iz kocke ali pa kar vodo)
-
Fižol – cca 300g (če ga nimaš od prejšnjega dne, uporabi konzerviranega)
-
Kisla smetana – 1 žlica
-
Moka – malo
-
Lovorjev list
-
Sol, poper
Fižolovko in fižol damo v lonec in večina fižola zmečkamo z paličnim mešalnikom (če ga nimamo, fižol zmečkamo kako drugače). Ko fižolova juha zavre, jo solimo, popopramo in ji dodamo lovorjev list. Kislo smetano razžvrkljamo in ji primešamo malo moke. Z zmesjo zgostimo in zboljšamo fižolovo juho, vendar jed ne sme biti pregosta. Tako, smetano dodajte po občutku.
Če želimo, da je juha iz fižola še bolj nasitna, ji lahko dodamo malo na kocke narezane in prepražene slanine, ali pa na kocke narezan in popražen kruh. Ne more škoditi! Pa DOBER TEK!
Dodaj odgovor